Home      Blogs      

Wat kost een dakgoot laten vervangen?

Wat kost een dakgoot laten vervangen?

Als je dakgoten beschadigd zijn of de levensduur van het materiaal komt ten einde, dan is het hoog tijd om je dakgoten te vervangen. Hierbij komt direct een kostenplaatje bij kijken, zodat je weet waar je aan toe bent. Je hebt de keuze uit verschillende materialen, wat een grote invloed heeft op de totale kosten. Wij lichten graag alle soorten dakgoten voor je uit en welke kosten hieraan zijn verbonden. Daarnaast geven we een eerlijk advies welk materiaal het beste is, waardoor je ook makkelijker een keuze maakt.

5 redenen om je dakgoten te laten vervangen

Laten jouw dakgoten tekenen zien van schade of slijtage? En heb je last van een vervelende lekkage? Door je dakgoten direct te vervangen, is jouw woning beschermd tegen vochtproblemen en beschadigingen van je inboedel. Hieronder hebben we enkele situaties opgesomd.

  1. Lekkages: als je merkt dat er water lekt uit de dakgoot, kan dit duiden op scheuren, gaten of losse verbindingen. Lekkages kunnen leiden tot schade aan de fundering, gevel of andere delen van je huis. In dit geval is het raadzaam om direct de dakgoot te vervangen.
  2. Roestvorming of corrosie: als de dakgoot gemaakt is van metaal, zoals zink of staal, kan roestvorming optreden na verloop van tijd. Roest kan de oppervlakte van de dakgoot aantasten en leiden tot lekkages. Als de roest aanzienlijk is, is het raadzaam om de dakgoot te vervangen.
  3. Verzakking of doorhangen: een dakgoot die verzakt of doorhangt, kan problemen veroorzaken, zoals wateroverloop of belemmeringen in de waterafvoer. Dit kan uiteindelijk schade aan de goot en je huis veroorzaken. Als je merkt dat je dakgoot verzakt of doorhangt, is het raadzaam om deze te vervangen.
  4. Ernstige beschadiging: bij ernstige schade aan de dakgoot, zoals grote scheuren, vervormingen of ontbrekende delen, is het verstandig om de dakgoot volledig te vervangen in plaats van te repareren.
  5. Levensduur: als je dakgoot al vele jaren oud is en tekenen van veroudering vertoont, is het verstandig om de dakgoten te vervangen voordat er problemen optreden. Oude dakgoten zijn vaak minder efficiënt en vereisen meer onderhoud.

Dakgoot vervangen: wat zijn de kosten per meter?

De kosten voor het vervangen van een dakgoot kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal van de dakgoot, de lengte van de goot, de toegankelijkheid van het dak en de arbeidskosten. Over het algemeen zijn er drie soorten dakgoten: pvc, zink en aluminium.

Voor een PVC-dakgoot zijn de kosten meestal lager dan voor een zinken dakgoot. De prijs voor het vervangen van een PVC-dakgoot varieert gemiddeld tussen de €20 en €40 per meter, inclusief installatie. Dit is een ruwe schatting en de werkelijke prijzen kunnen verschillen.

Voor een zinken dakgoot liggen de kosten meestal hoger, vanwege het duurdere materiaal en de complexere installatie. De prijs voor het vervangen van een zinken dakgoot varieert gemiddeld tussen de €40 en €80 per meter, inclusief installatie.

Onze voorkeur is aluminium dakgoten, vanwege de flexibiliteit en duurzaamheid van het materiaal. De prijs voor het plaatsen van een aluminium dakgoot varieert gemiddeld tussen de €30 en €70 per meter, inclusief installatie.

Daarnaast kunnen er extra kosten bijkomen voor het verwijderen en afvoeren van de oude dakgoot, eventuele reparaties aan het dak of de dakconstructie, en andere bijkomende werkzaamheden. Wil je de exacte kosten per meter weten? Vraag dan een offerte aan en onze specialisten helpen je graag verder.

De voordelen van aluminium dakgoten

Aluminium dakgoten hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere materialen, zoals pvc of zink. Hier zijn enkele voordelen van aluminium dakgoten:

Duurzaamheid: Aluminium is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen corrosie, roest en extreme weersomstandigheden. Hierdoor gaan aluminium dakgoten doorgaans langer mee dan bijvoorbeeld PVC-goten.

Lichtgewicht: aluminium dakgoten zijn licht van gewicht, waardoor de installatie snel verloopt. Het lichte materiaal zorgt er ook voor dat de dakconstructie minder belast wordt.

Vormvast: aluminium behoudt zijn vorm, zelfs onder invloed van temperatuurveranderingen. Het gaat niet uitzetten of krimpen, waardoor de dakgoot zijn functionaliteit behoudt.

Onderhoudsarm: aluminium dakgoten vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Het materiaal is niet gevoelig voor roest of corrosie en hoeft niet geschilderd te worden. Een regelmatige reiniging is meestal voldoende om de dakgoot in goede staat te houden.

Moderne uitstraling: aluminium dakgoten hebben een strak en modern uiterlijk. Bovendien is aluminium verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je de dakgoten kunt afstemmen op de uitstraling van je huis.

Milieuvriendelijk: aluminium is een recyclebaar materiaal, wat betekent dat het na gebruik kan worden gerecycled. Dit maakt aluminium dakgoten een milieuvriendelijke keuze.

De voordelen van aluminium dakgoten zijn ook afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de installatie. Het is altijd verstandig om een ervaren professional in te schakelen om de dakgoten correct te installeren en te zorgen voor een optimale duurzaamheid.

Hoe zijn de kosten van aluminium dakgoten opgebouwd?

Als je ervoor kiest om een dakgoot te vervangen door een aluminium dakgoot, zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden. Over het algemeen is aluminium duurder dan pvc, maar goedkoper dan zink. De prijzen kunnen echter variëren afhankelijk van de specifieke kenmerken van het project. Hieronder enkele kostenposten bij het vervangen van een dakgoot door een aluminium dakgoot:

Materiaalkosten: de kosten voor het aluminium gootsysteem variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het profiel van de goot. Gemiddeld kan de prijs voor aluminium dakgoten variëren tussen €30 en €60 per meter.

Installatiekosten: de kosten voor installatie zijn afhankelijk van de complexiteit van het project, de toegankelijkheid van het dak en de benodigde arbeidstijd. Over het algemeen kunnen de installatiekosten voor een aluminium dakgoot variëren tussen €20 en €40 per meter.

Extra kosten: naast de basisinstallatie kunnen er extra kosten bijkomen voor het verwijderen en afvoeren van de oude dakgoot, eventuele reparaties aan het dak of de dakconstructie, en andere bijkomende werkzaamheden. Deze kosten variëren per situatie en kunnen het totale projectbudget beïnvloeden.

Dakgoten op maat is de specialist in het leveren en monteren van aluminium dakgoten. Waarom aluminium? Dit materiaal is onderhoudsarm, duurzaam en heeft een levensduur van maar liefst 25 jaar. Een betaalbaar alternatief voor pvc, zink of hout.

Ervaar jij problemen door een beschadigde of lekkende dakgoot? Wacht niet langer met het vervangen van je dakgoten en laat binnenkort nieuwe dakgoten plaatsen. Heb je vragen over de kosten per meter? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of vraag een offerte aan.

Scroll naar boven